13/06/2023 - Αρχίζει η μάχη του Davis Cup με πρώτο αντίπαλο τη Μολδαβία

Αρχίζει η μάχη του Davis Cup στην Ακαδημία Ηροδότου
Πρώτος αντίπαλος η Μολδαβία (Τετάρτη 14/6 στις 10.30 π.μ.)
Τον δύσκολο όμιλο συμπληρώνουν η Μάλτα και η Βόρειος Μακεδονία

Με στόχο την εξασφάλιση ενός εκ των τριών εισιτηρίων που οδηγούν στα πλέι-οφ της ανόδου στο Β’ γκρουπ της Ευρωπαϊκής Ζώνης, η Εθνική Ομάδα Davis Cup ρίχνεται στη μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλου Davis Cup. H ομάδα θα έχει ως σύμμαχο την “έδρα” της Ακαδημίας Ηροδότου, που αναλαμβάνει για δεύτερη φορά τη φιλοξενία και διοργάνωση των αγώνων στην Κύπρο, εκεί όπου θα αναμετρηθούν οι Εθνικές ομάδες εφτά χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου από τις 14 μέχρι τις 17 Ιουνίου. Η νέα κερκίδα μάλιστα των 300 θέσεων περιμένει το φίλαθλο κοινό της Αντισφαίρισης για να στηρίξει τις προσπάθειες των αντισφαιριστών μας, με την είσοδο στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας στο Μενεού να είναι δωρεάν.
 
Την κυπριακή ομάδα αποτελούν οι Μενέλαος Ευσταθίου (Νο1), Πέτρος Χρυσοχός (Νο2), Στυλιανός Χριστοδούλου (Νο3), Σέργης Κυρατζής  (Νο4), και Ελευθέριος Νέος (Νο5) και θα έχει ως Captain για άλλη μια φορά τον Δημήτρη Ηροδότου.
 
Ύστερα από την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 13 Ιουνίου σε γνωστό πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης του Ζήνωνα, η κυπριακή ομάδα κληρώθηκε στον Β΄ όμιλο με αντιπάλους τις ομάδες της Μάλτας, της Μολδαβίας και της Βορείου Μακεδονίας.
 
Πρώτος αντίπαλος η πιο δυνατή εκ των τριών -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- ομάδα της Μολδαβίας, στον αγώνα που θα αρχίσει στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης. Το πρόγραμμα και οι αντίπαλοι της Πέμπτης και της Παρασκευής θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της Τετάρτης, αφού ο Ισραηλινός επιδιαιτητής Dima Leifman επιθυμεί να διατηρηθεί το ενδιαφέρον για την κατάληψη των δύο πρώτων θέσεων μέχρι και τον τελευταίο αγώνα στον όμιλο των τεσσάρων ομάδων.
 
Στον άλλο Όμιλο η πιο ψηλά αξιολογημένη ομάδα του πρωταθλήματος, αυτή της Εσθονίας, κληρώθηκε με αντιπάλους το Σαν Μαρίνο και το Μαυροβούνιο.
 
Σχολιάζοντας την κλήρωση, ο Captain Δημήτρης Ηροδότου ανέφερε : «Σίγουρα θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη και ο πρώτος αγώνας με τη Μολδαβία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τελικός. Κερδίσαμε πέρσι αυτή την ομάδα, με ακριβώς την ίδια σύνθεση και για τις δύο ομάδες. Μόνο που πέρσι ο Πέτρος (σ.σ. Χρυσοχός) ήταν το Νο1 και ο Μέλιος (σ.σ.Ευσταθίου) το Νο2. Φέτος είναι αντίστροφα. Από κει και πέρα δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να μην είμαστε στις τρεις ομάδες που θα πάρουν την πρόκριση για τα πλέι-οφ, ωστόσο ο πιο ψηλός στόχος που θέτουμε αυτή την εβδομάδα είναι η πρώτη θέση».
 
Πρώτος θα ριχτεί στη μάχη στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης,  ο πολύπειρος Πέτρος Χρυσοχός, στο πρώτο Μονό της μέρας. Θα ακολουθήσει ο Μέλιος Ευσταθίου με τον Νο1 των Μολδαβών και η πρώτη μέρα θα κλείσει με τους Σέργη Κυρατζή και Ελευθέριο Νέο στο Διπλό
Πάντως όλες οι ενδείξεις οδηγούν προς την κατεύθυνση της χρησιμοποίησης και των πέντε αντισφαιριστών μέσα στην εβδομάδα ανεξαρτήτως βαθμολογικού ενδιαφέροντος των αγώνων.  Τα παιγνίδια είναι πολλά και όπως διαφάνηκε στο πρόσφατο παρελθόν, αν δεν ανοίξει το rotation μέσα στην εβδομάδα, η καταπόνηση για κάποιους αντισφαιριστές είναι αναπόφευκτη. Ο κάθε αγώνας ολοκληρώνονται στα δύο νικηφόρα σετ. 
 
Εκπροσωπώντας στην κλήρωση την ΟΑΚ, ο Αντιπρόεδρος κ. Ροδίων Παναγιώτου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους συνέβαλαν μέσα στα χρόνια ώστε το Davis Cup να αποκτήσει την αίγλη μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης. Ευχαρίστησε επίσης τον προπονητή της ομάδας Δημήτρη Ηροδότου, για τη συμβολή του στην πρόοδο της Ακαδημίας του, ώστε να της ανατεθεί για δεύτερη φορά, η διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού πρωταθλήματος (τη διοργάνωση διεκδικούσε και η Βόρειος Μακεδονία). Απευθυνόμενος στις ξένες αποστολές που παρέστησαν στη διαδικασία της κλήρωσης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής : “Ας είναι αυτό το πρωτάθλημα μια παγκόσμια σύναξη του Τένις, που θα εμπνεύσει τις νέες γενιές για το μέλλον αλλά και για να αναδείξουν τις ικανότητες τους όπως και την αφοσίωση τους στο Ευ Αγωνίζεσθαι».
 
Παρών στην διαδικασία της κλήρωσης και ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας κ. Ιάσωνας Ιασωνίδης ο οποίος καλωσόρισε τις αποστολές σημειώνοντας ότι η πόλη είναι κοσμοπολίτικη και ασφαλής και κάλεσε τους αθλητές και συνοδούς των ομάδων να βρουν την ευκαιρία να περπατήσουν σε αυτήν και να γνωρίσουν τις ομορφιές της. 
 
Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου
13 Ιουνίου 2023