16/05/2023 - Ημέρα του Τένις - Βραβεύσεις Κορυφαίων 2022

Κορυφαίοι Αντισφαιριστές 2022 η Ραλούκα Σερμπάν και ο Μενέλαος Ευσταθίου
Το Αριστείο της ΟΑΚ στον Ανδρέα Μιχαηλίδη

Η Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου (ΟΑΚ), στην παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας του Κυπριακού Αθλητισμού, πραγματοποίησε την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, στο “Lemon Park”, την ετήσια εκδήλωση «Ημέρα του Τένις», στο πλαίσιο της οποίας απονεμήθηκαν τα βραβεία των αρίστων αθλητών για το 2022. 

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΟΑΚ Νώντας Μεταξάς, ευχαρίστησε ΚΟΑ, ΚΟΕ και χορηγούς της Ομοσπονδίας για τη στήριξη που παρέχουν, και αναφέρθηκε εν συντομία στα σημαντικότερα σημεία του αγωνιστικού και διοικητικού απολογισμού της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, περιγράφοντας παράλληλα τους μελλοντικούς στόχους που έθεσε η Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον Στρατηγικό της Σχεδιασμό. 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Ανδρέας Μιχαηλίδης και εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνάς Μιχαηλίδου, η Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης κα Θεότη Ππούρου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Ανδρέας Αποστόλου, και Μαρίνος Μουσιούττας, αξιωματούχοι της ΚΟΕ και του ΚΟΑ, τα Μέλη του Δ.Σ. της ΟΑΚ, και o Επίτιμος Πρόεδρος ΟΑΚ κ. Φίλιος Χριστοδούλου.

Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων, η κα Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη (Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) η κα Ιωάννα Φιάκκου  (Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων), ο κ. Φοίβος Κωνσταντινίδης (Πρεσβευτής Fair Play), ο κ. Φοίβος Ζαχαριάδης (Σύμβουλος πρώην Προέδρου Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού), εκπρόσωποι κομμάτων, και εκπρόσωποι των χορηγών της Ομοσπονδίας, ΑΓΡΟΣ Φυσικό Μεταλλικό νερό, ΟΠΑΠ Κύπρου, Χαραλαμπίδης Κρίστης, Petrolina, Cablenet, KPMG, Μπάλες Wilson/MAVROS και Lemon Park. Η όλη εκδήλωση, η οποία χορηγήθηκε από το «Lemon Park», ολοκληρώθηκε με δεξίωση προς όλους τους παρευρισκόμενους.

Αριστείο της ΟΑΚ στον Ανδρέα Μιχαηλίδη 
Σημαντικότερη στιγμή της εκδήλωσης, η βράβευση με το Αριστείο της ΟΑΚ του κυρίου Ανδρέα Μιχαηλίδη. Το Δ.Σ. της ΟΑΚ αποφάσισε όπως η ύψιστη αυτή διάκριση απονεμηθεί στον Πρόεδρο του ΚΟΑ για την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά στην ΟΑΚ και τον Κυπριακό αθλητισμό γενικότερα. Στο σκεπτικό της απόφασης, ανάμεσα σε άλλα αναφέρονται και τα εξής : «Πρόεδρος του ΚΟΑ από τον Ιανουάριο του 2019, εδώ και 4,5 περίπου χρόνια, αλλά στον αθλητισμό για μια ζωή. Γνωρίσαμε τον Ανδρέα Μιχαηλίδη ως …ποδοσφαιράνθρωπο, αρχικά ως ποδοσφαιριστή και στη συνέχεια ως προπονητή στις καλύτερες ομάδες αλλά και στην Εθνική. Πλέον τον γνωρίζουμε και τον βραβεύουμε ως άνθρωπο του αθλητισμού, αφού από τη θέση που κατέχει έχει βοηθήσει στην άνθιση όλων των αθλημάτων. Μεταξύ αυτών και του Τένις. Η συνεισφορά του στο άθλημα μας, είναι πολύτιμη και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε και τον τιμούμε απόψε με το Αριστείο».

Στην αντιφώνηση του κ. Μιχαηλίδης, ευχαρίστησε την ΟΑΚ για την απόφαση αναγνώρισης της προσφοράς, η οποία όπως είπε αντανακλά στις προσπάθειες και τις ενέργειες ολοκλήρου το Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού του Οργανισμού. Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε επίσης ότι ο αθλητισμός μπορεί να πάει μπροστά μέσα από τη συναίνεση και τη συνεργασία φέρνοντας ως παράδειγμα την μετακίνηση, την ολοκλήρωση και την παράδοση των νέων εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας. Επεσήμανε επίσης ότι συγκρουσιακές καταστάσεις και νοοτροπίες δεν έχουν θέση στον Αθλητισμό.

Κορυφαίοι η Ραλούκα Σερμπάν και ο Μενέλαος Ευσταθίου
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν με τιμητικό δίπλωμα της ΟΑΚ και δόθηκαν τα χρηματικά βραβεία στους «Αριστείς Αθλητές 2022», με βάση το Ενιαίο Σχέδιο Κινήτρων της ΟΑΚ, το οποίο επιχορηγεί ο ΚΟΑ, οι τέσσερις κορυφαίοι αντισφαιριστές ανά ηλικιακή κατηγορία για την περασμένη χρονιά. Απονεμήθηκαν συνολικά 40 βραβεία σε 10 ηλικιακές κατηγορίες (Ανδρών/Γυναικών/Εφήβων/Νεανίδων).

Κορυφαία Αντισφαιρίστρια για το 2022 αναδείχτηκε η Ραλούκα Σερμπάν η οποία στο τέλος του 2022 βρέθηκε στην 202η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (WTA) και στην πρώτη της παγκύπριας κατάταξης Γυναικών. Αγωνίστηκε σε σειρά επαγγελματικών πρωταθλημάτων ανά τον κόσμο έχοντας ως σημαντικότερες επιτυχίες την κατάκτηση του W60 στην Ελβετία, του W25 στη Σεβίλλη και άλλες τρεις συμμετοχές σε ημιτελικούς πρωταθλημάτων W60, σε Ισπανία, Ελβετία και Ιταλία.

Αντισφαιριστής της χρονιάς αναδείχτηκε ο Μενέλαος Ευσταθίου. Ολοκλήρωσε το 2022 στην 857η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (ATP) και στην 1η θέση της παγκύπριας κατάταξης Ανδρών. Είναι βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας Ανδρών και με τη συμμετοχή του στην ομάδα Davis Cup, η Κύπρος προκρίθηκε στον 2ο Όμιλο της Ευρωπαϊκής Ζώνης. Συμμετείχε επίσης στους Μεσογειακούς Αγώνες, και σε επαγγελματικά πρωταθλήματα όπου έφτασε στον τελικό του Μ15 Ithaca στην Νέα Υόρκη και στο Μ15 Fayeteville στην Αριζόνα. 
Κορυφαίος Έφηβος 2022 αναδείχτηκε ο Ανδρέας Τίμινη  και κορυφαία Νεάνιδα 2022 η Νίνα Ανδρονίκου.

Το επιχορηγημένο από την ΟΑΚ βραβείο Εφήβων/Νεανίδων 12-18 ετών που ήταν δύο εισιτήρια εισόδου Roland Garros κέρδισε o Ανδρέας Τίμινη (ύστερα από κλήρωση ανάμεσα στους τέσσερις καλύτερους κάθε κατηγορίας).  

«Προπονητής της χρονιάς» αναδείχτηκε ο κ. Ντην Γεωργίου, προπονητής μεταξύ άλλων αντισφαιριστών και της κορυφαίας για το 2022 Ραλούκας Σερμπάν. 

Βραβεύτηκαν επίσης οι κορυφαίοι αθλητές του Beach Tennis καθώς και οι κορυφαίοι ανά ηλικιακή κατηγορία βετεράνοι αθλητές. 

Ακολουθούν όλες οι «Βραβεύσεις ΟΑΚ 2022»
Αριστείο ΟΑΚ : Ανδρέας Μιχαηλίδης (Προέδρος ΚΟΑ)
Καλύτερος Αντισφαιριστής : Μενέλαος Ευσταθίου
Καλύτερη Αντισφαιρίστρια : Ραλούκα Σερμπάν 
Καλύτερος Έφηβος Αντισφαιριστής : Ανδρέας Τίμινη
Καλύτερη Νεανίδα Αντισφαιρίστρια : Νίνα Ανδρονίκου
Προπονητής της Χρονιάς : Ντην Γεωργίου
 
Βραβεύσεις ανά ηλικιακή κατηγορία (τέσσερις πρώτοι):
Ανδρών: 1.Μενέλαος Ευσταθίου, 2.Πέτρος Χρυσοχός 3.Λάμπρος Παντζαρής, 4.Παύλος Παρσών
Εφήβων U18: 1.Κωνσταντίνος Κοσιή, 2.Ανδρέας Τίμινη, 3.Κωνσταντίνος Τζιακούρης 4.Στυλιανός Χριστοδούλου
Αγοριών U16: 1.Ανδρέας Τίμινη, 2.Νικήτα Σκλεαρένκο, 3.Παύλος Τρύφων, 4.Αχιλλέας Μακρής
Αγοριών U14: 1.Αχιλλέας Μακρής, 2.Αλέκος Τίμινη, 3.Νικόλας Λοττίδης, 4.Ανδρέας Φωτιάδης
Αγοριών  U12: 1.Μιχάλης Γενεθλίου, 2.Άθως Καρακατσιάνης, 3.Μαρκο Κοντουνόφσκι, 4.Μπεκίρ Ντεβράν Εσεντγκλί
Γυναικών: 1.Ραλούκα Σερμπάν, 2.Μαρίνα Μπαμπαλιούτα 3.Ιωάννα Αλεξάντρα Νεγκοϊτέσκου, 4.Εύα Πάνοβα
Νεανίδων U18: 1.Κλειώ Μαρία Ιωάννου, 2.Εύα Πάνοβα, 3.Σόνια Ζιγιενμπάγιεβα, 4.Μαρίνα Μπαμπαλιούτα
Κοριτσών U16: 1.Νίνα Ανδρονίκου, 2.Άννα Δεμιρτζή, 3.Όλγα Ντανίλοβα, 4.Εύα Πάνοβα 
Κοριτσιών U14: 1.Νίνα Ανδρονίκου, 2.Εύα Πάνοβα, 3.Θέα Γρηγορίου, 4.Ισαμπέλλα Ρέλτον
Κοριτσιών U12: 1.Άντρεα Γεωργίου Παπακυριακού, 2.Βαλέρια Καμίνσκαγια, 3.Χρύσα Μάιρα Τιτοπούλου, 4.Θέλμα Χρυσάφη
Κατηγορίες Seniors : 
Άνδρών : Κρίστοφερ Κουτρουζάς, Ντέιβιτ Μινασιάν (+30), Μόδεστος Ορθοδόξου (+35), Δημήτρης Λεοντής, Γιάννης Μισιρλής (+40), Αντώνης Αντωνίου (+45), Ζαχαρίας Αμύρωτος (+50), Μάριος Πέτρου (+60), Χάικ Αστζιάν (+70). 
Γυναικών : Γεωργία Μάσια (+30), Μόνικα Αουάτ (+35), Νίνα Ντούμποβετς (+40), Γεωργία Μάσια (+45).
Beach Tennis : 
Άνδρες: 1. Έρικ Γρηγορίου, 1. Ραφαήλ Κασινόπουλος 3. Ανδρέας Θαλασσινός, 3 .Κρίστοφερ Κουτρουζάς.
Γυναίκες : 1. Ελεονώρα Ξενοφώντος, 1. Μιχαέλλα Οριτσεάνου, 3.Μαριάννα Τσακκιστού, 3.Τζοβάνα Κνέζεβιτς.

Βραβείο Εφήβων-Νεανίδων U12-U18 : Δύο εισιτήρια εισόδου Wimbledon (ύστερα από κλήρωση ανάμεσα στους τέσσερις καλύτερους κάθε κατηγορίας): Ανδρέα Τίμινη
 
Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου
16 Μαΐου 2023