10/02/2017 - Συνέντευξη Φίλιου Χριστοδούλου στο ΚΥΠΕ (Video)

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της ΟΑΚ κ. Φίλιος Χριστοδούλου. Τι είπε για τον Μάρκο Παγδατή, και για το παρόν και το μέλλον της Κυπριακής Αντισφαίρισης.(Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην δημοσιογράφο Δήμητρα Νικολάου)

http://www.youtube.com/watch?v=ILAgyK1qg5k

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος της ΟΑΚ για την επόμενη γενιά του τένις και το θέμα Παγδατή , σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ [ΒΙΝΤΕΟ]
ΚΥΠΕ - Δήμητρα Νικολάου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/02/2017 10:18
________________________________________
Το θέμα μη συμμετοχής του Μάρκου Παγδατή στην αναμέτρηση Κύπρου - Τουρκίας για τον όμιλο 2 της Ευρωαφρικανικής Ζώνη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Davis Cup πήρε προεκτάσεις που δεν έπρεπε, είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντισφαιρίσεως Κύπρου (ΟΑΚ) Φίλιος Χριστοδούλου, σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σημείωσε ότι ο Μάρκος Παγδατής έθεσε θέμα συμβατικών υποχρεώσεων και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία στηρίζει τον Μάρκο γιατί είναι ένας αθλητής παγκόσμιας ακτινοβολίας, έχει τιμήσει τον εαυτό του αλλά και την Κύπρο διεθνώς και κάλεσε τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το θέμα.
Ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανέλιξη του αθλήματος τους τένις και όπως ανέφερε, υπάρχει πολύ ταλέντο στο τένις.
«Έχουμε θέσει όλες τις βάσεις και τα θεμέλια για την ανάπτυξη του τένις», συμπλήρωσε.
Στην συνέντευξη του, ο Πρόεδρος της ΟΑΚ ευχήθηκε στο ΚΥΠΕ και στην ΚΟΕ κάθε επιτυχία, γιατί, όπως είπε, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο οργανισμοί στις 6 Φεβρουαρίου, είναι βέβαιος ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος και των δύο οργανισμών, αλλά και των ομοσπονδιών που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία.
«Στόχος της ΚΟΕ είναι η εμπέδωση και η διάδοση της ολυμπιακής φιλοσοφίας, που δεν είναι άλλο από τις βασικές αξίες: την φιλία, την αριστεία και τον σεβασμό. Γι’ αυτά είμαι βέβαιος ότι το ΚΥΠΕ θα εργαστεί για την προώθηση μέσω των δυνατοτήτων που έχει και την δύναμη που έχει να επηρεάζει την κοινή γνώμη», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς τι σημαίνει η συμμετοχή σε αγώνες Davis Cup, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Davis Cup είναι μια μεγάλη τιμή για κάποια χώρα να συμμετέχει.
«Ήδη, η Κύπρος συμμετέχει από το 1985 με αρκετές επιτυχίες, λόγω της συμμετοχής του Μάρκου Παγδατή και φέτος, ο κόσμος έχει ζήσει μια συνάντηση εναντίον της Τουρκίας, που χάσαμε 4-1. Αλλά, να τονίσω, ότι χάσαμε με πολλή αξιοπρέπεια», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της ΟΑΚ συνεχάρη τα παιδιά της Εθνικής Κύπρου, τον Πέτρο Χρυσοχό, τον Μενέλαο Ευσταθίου, τον Λευτέρη Νέο και το Νικόλα Κάμπελ αλλά και τον προπονητή, Δημήτρη Ηροδότου, γιατί, όπως είπε, «για εμένα είναι μια μεγάλη επιτυχία το αποτέλεσμα και το θέαμα που έχουν δώσει στους φίλους του τένις».
Σε ερώτηση για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη μη συμμετοχή του Μάρκου Παγδατή στον αγώνα με την Τουρκία, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι το θέμα πήρε προεκτάσεις που δεν έπρεπε.
«Η Ομοσπονδία από τον Οκτώβριο είχε τις επαφές της με τον Μάρκο Παγδατή. Ο Μάρκος έθεσε θέμα συμβατικών υποχρεώσεων το οποίο εκτιμούμε και δεν επιμένουμε γι’ αυτό το θέμα. Επειδή η κρισιμότητα της συνάντησης ήταν υψηλού επιπέδου, είχαμε και μια σύσκεψη με τον ΚΟΑ.
Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ είχε επαφή με τον Μάρκο. Φαίνεται ότι αυτές οι συμβατικές υποχρεώσεις του δεν του επέτρεψαν να είναι μαζί μας, γι’ αυτό θα ήθελα, εμείς ως Ομοσπονδία, επίσημα να πούμε ότι στηρίζουμε τον Μάρκο γιατί είναι ένας αθλητής παγκόσμιας ακτινοβολίας, έχει τιμήσει τον εαυτό του αλλά και την Κύπρο διεθνώς. Καλώ λοιπόν τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το θέμα το οποίο κανονικά έπρεπε να έχει λήξει με την απάντηση που μας είχε δώσει ο Μάρκος από τον Οκτώβρη», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον αγώνα με την Τυνησία όπου έχουμε στόχο την νίκη η οποία θα διατηρήσει την Κύπρο στον όμιλο 2 της Ευρωαφρικανική Ζώνης, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ο αγώνας με την Τυνησία θα διεξαχθεί το τριήμερο 7-9 Απριλίου και πρόσθεσε ότι είναι και αυτή μια δύσκολη συνάντηση γιατί η Τυνησία διαθέτει ένα πολύ – πολύ καλό παίκτη, τον Malek Jaziri, ο οποίος είναι top 50.
«Εμείς πρέπει να δώσουμε ό,τι καλύτερο διαθέτουμε για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στον Όμιλο 2. Ήδη ο Πέτρος Χρυσοχός, ο οποίος έχει επιστρέψει στην Αμερική για τις σπουδές του, έχει απαντήσει θετικά, και σύντομα θα ανακοινώσουμε και την υπόλοιπη ομάδα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση με ποια κριτήρια επιλέγονται οι αθλητές που στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι υπάρχουν πολύ αυστηρά κριτήρια για την επιλογή αθλητών για κάθε διοργάνωση, όχι μόνο για το Davis Cup.
«Μιλούμε για Fed Cup, για Winter Cups, για Πανευρωπαϊκούς, για αναπτυξιακά. Υπάρχει η επίσημη βαθμολογία, πρώτα απ’ όλα, που διαπιστώνει κανείς το επίπεδο κάθε αθλητή. Σε συνέχεια ο Ομοσπονδιακός προπονητής ο οποίος κρίνει όλους τους ταλαντούχους αθλητές, υποβάλλει εισήγηση σε συνεδρία της τεχνικής επιτροπής της ΟΑΚ και στην συνέχεια η τεχνική επιτροπή υποβάλλει εισήγηση για τελική έγκριση από το ΔΣ. Αυτή είναι η διαδικασία, αλλά λαμβάνονται πολλά κριτήρια υπόψη για οποιονδήποτε αθλητή», συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση ότι στο τένις υπάρχουν αρκετά ταλέντα και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο στην Ομοσπονδία για να αποστέλλονται στο εξωτερικό, σε μεγάλους διεθνείς αγώνες, αυτά τα παιδιά για απόκτηση εμπειριών, ο Πρόεδρος της ΟΑΚ απάντησε ότι υπάρχουν πολλά ταλέντα όλων των ηλικιών, από 10 ετών μέχρι 18 και στην συνέχεια στους άντρες, γυναίκες.
«Το μέλλον για το κυπριακό τένις είναι ευοίωνο, είναι θετικό», τόνισε.
Ανέφερε, επίσης, ότι η ΟΑΚ παρόλο που είχε μείωση στην επιχορήγηση του ΚΟΑ και των χορηγών της, εντούτοις είχε κάνει οικονομικές περικοπές σε άλλα θέματα, όχι, όμως στο αγωνιστικό κομμάτι, δηλαδή, την ανάπτυξη της βάσης και την ανάπτυξη της κορυφής.
«Εδώ μείναμε πιστοί στις επενδύσεις μας και με την βοήθεια του ΚΟΑ ο οποίος έχει ειδικούς σχεδιασμούς για ανάπτυξη ταλέντων υψηλού επιπέδου και γενικά ταλέντων, συνεχίζουμε για να μην μειώσουμε τις αποδόσεις των αθλητών μας. Έχουμε κάνει περικοπές άλλες και έχουμε, επίσης, ακολουθήσει μια χρηστή διοίκηση, ιδιαίτερα στα λειτουργικά και άλλα έξοδα που προηγουμένως είχαμε την άνεση να τα κάνουμε», πρόσθεσε.
Όπως είπε, έχουν μειώσει τα έξοδα προσωπικού και λειτουργικά έξοδα, έμειναν με ένα ομοσπονδιακό προπονητή ενώ κάποτε είχαν την πολυτέλεια να έχουν τέσσερις, καθώς και άλλα έξοδα τα οποία δεν βλάπτουν εάν γίνει εξοικονόμηση. «Δεν βλάπτει το αγωνιστικό και τις δραστηριότητες της ομοσπονδίας μας, συνεπώς, είμαστε ήσυχοι ότι στο κομμάτι το αγωνιστικό συνεχίζουμε με τους ίδιους ρυθμούς», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν στην Κύπρο εκτός από το Εθνικό Κέντρο Τένις, υπάρχουν και άλλες εγκαταστάσεις που πληρούν τα διεθνή πρότυπα, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι είναι ευτυχής που εκτός από το Εθνικό Κέντρο Τένις έχουν και στους Ομίλους, αλλά και στις ακαδημίες, εγκαταστάσεις οι οποίες ικανοποιούν τα διεθνή πρότυπα και τις προδιαγραφές.
Όπως ανέφερε, απόδειξη δε τούτου είναι ότι κάθε χρόνο όλοι αυτοί οι όμιλοι στις άλλες πόλεις και στην Λευκωσία , διεξάγουν διεθνή πρωταθλήματα τόσο της Διεθνούς Ομοσπονδίας όσο και της Ευρωπαϊκής και ακούμε τα καλύτερα λόγια για τις διοργανώσεις στους Ομίλους αλλά και στην Ομοσπονδία.
Σε παρατήρηση ότι σημειώνεται  αύξηση του αριθμού των ιδιωτικών ακαδημιών τένις και, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνεται μία φυγή αθλητών από παραδοσιακούς ομίλους προς αυτές, ο Πρόεδρος της ΟΑΚ εξέφρασε ικανοποίηση και τη δική του και της ομοσπονδίας για την αύξηση των ακαδημιών.
«Αυτό υποδηλοί ότι έχουμε μια συνεχή αύξηση της ζήτησης των αθλητών από ηλικίας 5-6 και άνω. Αυτό υποδηλοί ότι ο ιδιωτικός τομέας δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το άθλημα με την κατασκευή ιδιωτικών ακαδημιών. Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ένας γονιός ή ένας αθλητής έχει την ευκαιρία να επιλέξει ένα προσοντούχο προπονητή για να μπορέσει να έχει μια μόνιμη και σταθερή ανέλιξη. Κατά συνέπεια θα έλεγα ότι είναι ευτυχία, η αύξηση των ακαδημιών και των ομίλων, φυσικά. Όταν ανέλαβα εγώ το 1982 είχαμε μόνο τέσσερις ομίλους. Σήμερα διαθέτουμε οκτώ πλήρη μέλη, όμιλοι δηλαδή και ακαδημίες, και 14 άλλες ακαδημίες και σχολές οι οποίοι αναπτύσσουν το τένις παγκύπρια», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένοι ως Ομοσπονδία από το επίπεδο προπονητικής, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι τα τελευταία χρόνια είναι πολύ ικανοποιημένοι.
«Η Ομοσπονδία τα τελευταία 6 με 8 χρόνια έχει κάθε χρόνο σεμινάρια προπονητικής. Ξεκινήσαμε με τα Cyprus Level 1 και Cyprus level 2. Τώρα μπήκαμε σε στενή συνεργασία με την διεθνή ομοσπονδία. Πέρσι είχαμε το ITF level 1, δηλαδή επίπεδο 1 της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Φέτος έχουμε το πλέον ικανοποιητικό επίπεδο, το ITF level 2 το οποίο θα γίνει από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, σε πέντε modules (ενότητες), όπως ονομάζονται. Θα έχουμε υψηλού επιπέδου λέκτορες από την διεθνή ομοσπονδία και αυτοί οι οποίοι θα αποκτήσουν αυτό το δίπλωμα θα θεωρούνται πλέον οι άριστοι προσοντούχοι προπονητές στο νησί μας. Αυτοί που θα παρακαθίσουν σε πρακτικές εξετάσεις και γραπτές είναι εκείνοι οι οποίοι πέρασαν πέρσι το ITF level 1. Κανείς άλλος. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος δεν έχει κάνει ποτέ ένα σεμινάριο, να έρθει να μου πει ότι θα ήθελα να παρακολουθήσω το ITF level 2. Θα έχουμε μόνο τους επιτυχόντες στις εξετάσεις του level 1, στο level 2», συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση ότι στα πρωταθλήματα της ΟΑΚ αγωνίζονται και Τουρκοκύπριοι με καλά αποτελέσματα και αν θα τους δούμε να στελεχώνουν και την Εθνική Ομάδα, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ήδη έχουν 20 Τουρκοκύπριους οι οποίοι ικανοποιούν πλήρως τις αναγκαίες διαδικασίες.
«Ποιες είναι αυτές ; Είναι το Δελτίο Υγείας του ΚΟΑ, η έκδοση ταυτότητας της Ομοσπονδίας μας. Από τους 20, αρκετοί βρίσκονται σε θέσεις υψηλής βαθμολογίας στο κομπιούτερ της Ομοσπονδίας. Απόδειξη δε τούτου, δύο Τουρκοκύπριες μεταβαίνουν τον ερχόμενο μήνα στην Αττάλεια, της Τουρκίας, επειδή το αξίζουν, για ένα μεγάλο αναπτυξιακό τουρνουά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Λόγω της αξίας και της θέσης που κατέχουν, αποφάσισε η Ομοσπονδία να στείλει δύο Τουρκοκύπριους και δυο Ελληνοκύπριους. Θα εκπροσωπήσουν την ΟΑΚ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμένα γιατί παρακολουθώ και άλλες Ομοσπονδίες που πολύ θα επιθυμούσαν να έχουν στις τάξεις τους Τ/κ, και εμείς πετύχαμε αυτό το στόχο, να έχουμε ένα μεγάλο αριθμό Τ/κ και να αγωνίζονται, αλλά και να κατέχουν ψηλές θέσεις», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση ότι τον Ιούνιο, τελειώνει η παρούσα θητείας του στο ΔΣ της Ομοσπονδίας και αν θα επαναδιεκδικήσει συμμετοχή στο νέο ΔΣ, ο Πρόεδρος της ΟΑΚ είπε ότι είναι μια δύσκολη ερώτηση και πρόσθεσε ότι υπηρετεί το άθλημα του τένις για 50 χρόνια.
«Ξεκίνησα την προσφορά μου στον Όμιλο Λευκωσίας στο Φιλτ Κλαπ για 15 χρόνια και στην συνέχεια, μεταπήδησα στην προεδρία της Ομοσπονδίας για 35 χρόνια. Έχω δώσει ό,τι είχα να δώσω και πιστεύω ότι αυτοί που θα αναλάβουν, αν δεν συνεχίσω εγώ, θα έχουν μια σημαντική βάση, θεμέλια για συνέχιση της ανέλιξης της Ομοσπονδίας. Αυτή η απάντηση θα εξαρτηθεί από τις τώρα συνεννοήσεις και επαφές που θα έχω με το ΔΣ που λήγουν τον ερχόμενο Ιούνιο. Συνεπώς, η τελική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου», ανέφερε.
Αναφορικά με το πως βλέπει να αναπτύσσεται περαιτέρω το άθλημα στην Κύπρο και τι χρειάζεται να γίνει, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «πιστεύω ότι έχουμε θέσει όλες τις βάσεις και τα θεμέλια για την ανάπτυξη του τένις».
«Ελπίζω να έχουμε φέτος μια αύξηση της επιχορήγησης της Βουλής προς τον ΚΟΑ μέσω του Υπουργείου Παιδείας, ούτως ώστε και ο ΚΟΑ να έχει την άνεση να δώσει μια αυξημένη επιχορήγηση και στην Ομοσπονδία μας, αλλά και αλλού. Συνεπώς, αν η Ομοσπονδία έχει κάποια οικονομική άνεση, πιστεύω ότι η ανέλιξη του αθλήματος θα γίνει με πολύ ταχύ ρυθμό», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι υπάρχουν παιδιά στο εξωτερικό, τα οποία έχουν ακολουθήσει τα ίχνη του Μάρκου Παγδατή και τα οποία βρίσκονται στο Mouratoglou Tennis Academy στην Γαλλία και στην Ισπανία. «Είναι 13χρονοι οι οποίοι είναι ταλέντα, είναι σε ακαδημίες και σύντομα αυτά τα παιδιά θα αποτελέσουν και την βάση για μια νέα ομάδα στο Davis Cup», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της ΟΑΚ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανέλιξη του αθλήματος και επανέλαβε ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στο τένις.
«Υπάρχει μια συνεχής αύξηση και καλώ όλους τους αθλητές μας και ιδιαίτερα τους ταλαντούχους να συνεχίσουν με ζήλο και αφοσίωση στο άθλημα του τένις. Πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά θα έχουν τόσο διακρίσεις όσο και επιτυχίες που θα τιμήσουν τόσο τους ίδιους αλλά και το νησί μας γενικά», κατέληξε.
(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΧΡ)
 
*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.