08/02/2023 - Ήττα με 3-2 στην Τυνησία – Στις λεπτομέρειες χάθηκε η πρόκριση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ DAVIS CUP  
Νώντας Μεταξάς : «Γίνεται μεθοδική δουλειά στην ομάδα»
Δημήτρης Ηροδότου : «Αντιμετωπίσαμε επί ίσοις όροις το φαβορί στην έδρα του»
 
Μια ανάσα από την πρόκριση στην τελική φάση των πλέι-οφ του Group II, έφτασε η Εθνική ομάδα Davis Cup, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Τυνησία. Έχασε με 3-2, δίνοντας μάχη μέχρι τον τελευταίο πόντο του πέμπτου αγώνα, και λύγισε στις μικρές λεπτομέρειες που καθορίζουν συνήθως τις πολύωρες αναμετρήσεις αντισφαίρισης. Κέρδισε τους δύο αγώνες, ένα με τον Μέλιο Ευσταθίου και ένα με τον Πέτρο Χρυσοχό στα Μονά, έχασε το Διπλό με τους Λευτέρη Νέο και Σέργη Κυρατζή στα τρία σετ, με τον ίδιο τρόπο και το ένα Μονό με τον Μέλιο Ευσταθίου, ενώ στο 5ο αγώνα ο Πέτρος Χρυσοχός είχε πρώτος τις ευκαιρίες να κλείσει και τα δύο σετ, ωστόσο έχασε με 2-0. Όλα αυτά απέναντι στους αντισφαιριστές της Τυνησίας, που είχαν πολύ καλύτερα Ranking στην παγκόσμια κατάταξη, έπαιζαν στην έδρα τους, και πριν μερικά χρόνια περίπου με την ίδια σύνθεση μας κέρδισαν στη Λευκωσία με 4-1.
 
Ο Πρόεδρος της ΟΑΚ Νώντας Μεταξάς που παρακολούθησε από κοντά τις προσπάθειες της Εθνικής ομάδας στην Τυνησία δήλωσε τα εξής : «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την προσπάθεια που έγινε. Θερμά συγχαρητήρια στους αντισφαιριστές μας και τον προπονητή μας που τα έδωσαν όλα τιμώντας το άθλημα και την Κύπρο. Είμαι βέβαιος ότι με τη μεθοδική δουλειά που γίνεται, θα έρθουν οι επιτυχίες και θα υλοποιήσουμε στόχους πολύ υψηλότερους» 
 
«Δώσαμε ότι μπορούσαμε. Δεν είμασταν το φαβορί, αλλά τους αντιμετωπίσαμε επί ίσοις όροις. Δυστυχώς στις λεπτομέρειες δεν κλείσαμε έναν από τους τρεις αγώνες που χάσαμε. Μπορούσαμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε από αυτούς. Αν πριν από τους αγώνες, κάποιος έβλεπε μόνο τους αριθμούς, θα περίμενε ότι αυτοί θα αποτελούσαν για την Τυνησία τυπική διαδικασία, ειδικά  από τη στιγμή που γίνονταν στην έδρα της. Εμείς το πιστεύαμε, φτάσαμε στην πηγή αλλά δεν ξεδιψάσαμε. Χρόνο με το χρόνο η ομάδα ωριμάζει, έρχονται και κάποια νέα παιδιά. Στόχος μας είναι να σταθεροποιηθούμε στο Group II, και να βρούμε κάποια στιγμή τις συνθήκες και τις ευνοϊκές συγκυρίες (έδρα, κλήρωση, φόρμα) να πετύχουμε την πρόκριση στο Group I», σημείωσε ο κάπτεν της ομάδας Δημήτρης Ηροδότου.
 
Το πόσο κλειστά και αμφίρροπα ήταν τα παιγνίδια αποτυπώνουν και κάποιοι συνολικοί αριθμοί: Οι πέντε αγώνες είχαν χρονική διάρκεια 10 ώρες (παρά έξι λεπτά), τα κερδισμένα σετ ήταν 7-6, τα γκέιμς 49-45, και οι πόντοι 423-413 υπέρ των νικητών. Στον τελευταίο αγώνα που έκρινε την αναμέτρηση παρά το 2-0 στα σετ, οι κερδισμένοι πόντοι ήταν 85-84 υπέρ του Τυνήσιου αθλητή. Σε αυτόν τον αγώνα, στο πρώτο σετ και στο τάι-μπρέικ ο Χρυσοχός προηγήθηκε με 5-4 έχοντας δύο σερβίς να κλείσει το σετ, αλλά δεν πήρε κανένα, ενώ στο δεύτερο σετ και με το σκορ 4-4 έφτασε σε μπρέικ-πόιντ για να προηγηθεί με 5-4, αλλά και πάλι στο καθοριστικό σημείο οι λεπτομέρειες δεν ήταν υπέρ μας. Σε ένα διήμερο και ύστερα από δεκάωρη μάχη, η πρόκριση χάθηκε για ένα σετ, για 2-3 γκέιμς, κάποιους πόντους στα δάχτυλα τους ενός χεριού.
 
Τα αποτελέσματα των πέντε αναμετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 3-4 Φεβρουαρίου στην Τύνιδα είναι τα ακόλουθα : 
Σκαντέρ Μανσουρί – Πέτρος Χρυσόχος 0-2 (4-6, 6-7[4]) 1 ώρα και 45 λεπτά
Μοέ Εκχαρκουί – Μενέλαος Ευσταθίου 2-1 (6-1, 3-6, 6-2) 2 ώρες και 12 λεπτά
Αζίζ Ντουγκάζ/Σκαντέρ Μανσουρί – Σέργης Κυρατζής / Ελευθέριος Νέος 2-1 (6-2, 4-6, 6-2) 1 ώρα και 50 λεπτά
Αζίζ Ντουγκάζ / Μενέλαος Ευσταθίου 1-2 (6-3, 1-6, 4-6) 1 ώρα και 53 λεπτά
Μοέ Εκχαργκουί – Πέτρος Χρυσοχός 2-0 (7-6[5], 6-4) 2 ώρες και 14 λεπτά
 
Την ομάδα συμπλήρωσε ως πέμπτος αντισφαιριστής ο Φώτος Φωτιάδης. Συνοδευόταν επίσης από τον φυσιοθεραπευτή Λουκά Ζένιου.
 
Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου
8 Φεβρουαρίου 2023