28/01/2021 - Μεροληπτική η στάση απέναντι στην Αντισφαίριση

Αγαπητοί Φίλοι, 
 
Ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης Κύπρου, νιώθω την ανάγκη για πολλοστή φορά τους τελευταίους 10 μήνες, διάστημα κατά το οποίο ισχύουν μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας, να εκφράσω την απογοήτευση μου για την μεροληπτική στάση απέναντι στο άθλημα μας, ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνονται. 
 
Αν στο ξεκίνημα αυτής της δυσάρεστης κατάστασης που πλήττει την υγεία, την κοινωνική σταθερότητα και τις οικονομικές δυνατότητες της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, ενώπιον των πρωτοφανών συνθηκών που οι αρμόδιοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, δικαιολογείτο η άγνοια και τα όποια λάθη στις αποφάσεις που λαμβάνονταν, τώρα πια, η ανοχή που επέδειξαν οι χιλιάδες αθλητές που ασχολούνται με την Αντισφαίριση, έχει μετατραπεί σε αγανάκτηση και οργή. 
 
Από την πρώτη φάση της πανδημίας, η ΟΑΚ συγκεντρώνοντας στοιχεία από τον διεθνή χώρο, προσπάθησε να ενισχύσει την προσπάθεια στήριξης όχι μόνο της Αντισφαίρισης αλλά και όλων των αθλημάτων, ούτως ώστε με βάση τις επιστημονικές έρευνες, να υπάρξει κατηγοριοποίηση των αθλημάτων, για να επιτρέπεται η συνέχιση της αγωνιστικής διαδικασίας. Οι έρευνες αυτές, καταδείκνυαν ότι η Aντισφαίριση είναι απολύτως ασφαλές άθλημα σε σχέση με τον βαθμό επικινδυνότητας μετάδοσης του ιού.
 
Παρουσιάσαμε τα πρωτόκολλα διεξαγωγής προπονήσεων και αγώνων στο άθλημα μας, όπως τα ετοίμασαν η Παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία Αντισφαίρισης, ανάμεσα στις πρώτες αντίστοιχες ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο. Αγνοηθήκαμε πλήρως, σε μια προσπάθεια των υπευθύνων να μην αναλάβουν την ευθύνη κατηγοριοποίησης των αθλημάτων, ευθύνη η οποία οδήγησε σε πρωτόκολλα γενικοτήτων και τσουβαλιάσματος, που στην τελική αδικούσαν αντί να δικαιώνουν, αφού δεν λάμβαναν υπόψιν τις συνθήκες διεξαγωγής του κάθε αθλήματος.
 
Το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο, στην Κύπρο διοργανώθηκαν αρκετά πρωταθλήματα Αντισφαίρισης, εγχώρια και διεθνή. Εμείς, τηρήσαμε όλα τα αυστηρά πρωτόκολλα που οι ίδιοι θέσαμε. Πρωτόκολλα, τα οποία ήταν πολύ αυστηρότερα και εκτεταμένα από τα μέτρα γενικής υγιεινής και προστασίας που έθετε το κράτος για τους αθλητικούς χώρους, και τα οποία ήταν προσαρμοσμένα στις συνθήκες διεξαγωγής του αθλήματος μας σύμφωνα με τις επιπρόσθετες οδηγίες και απαιτήσεις που περιλαμβάνονταν στο πρωτόκολλο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF). Ως αποτέλεσμα, δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση μετάδοσης, που να έχει αποδοθεί στην παρουσία αθλητών ή προπονητών σε αγωνιστικούς χώρους Αντισφαίρισης.
 
Φτάσαμε στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Ξανά απ’ την αρχή, ακριβώς η ίδια αντιμετώπιση. Λες και δεν είχαμε διδαχθεί τίποτα τόσους μήνες. Ξανά κλείσιμο, με γενικό τσουβάλιασμα των αθλημάτων. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε διάλογο χωρίς καμμία ανταπόκριση. Οι εξελίξεις, μας αποστερούν τη δυνατότητα ακόμη και να διοργανώσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο Davis Cup στην Κύπρο, με στόχο τη διεκδίκηση της ανόδου για την Εθνική μας ομάδα. Την ίδια ώρα, στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών όλης της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο, οι διοργανώσεις Αντισφαίρισης διεξάγονται κανονικά.
 
Φίλες και Φίλοι,
 
Η Αντισφαίριση στην Κύπρο, αποτελεί το άθλημα που έχουν επιλέξει χιλιάδες συμπατριώτες μας αντισφαιριστές. Απασχολεί εκατοντάδες επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η δομή της είναι χτισμένη κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία με επενδύσεις εκατομμυρίων σε εγκαταστάσεις, που κινδυνεύουν να βάλουν οριστικό λουκέτο (είτε φτιαγμένες από τον ΚΟΑ, είτε κυρίως από ιδιώτες). Η συνολική συνεισφορά του αθλήματος -όπως και αυτή των άλλων αθλητικών ομοσπονδιών- στην κοινωνική συνοχή και στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, είναι πολλαπλάσια της όποιας κρατικής χορηγίας. 
 
Η ΟΑΚ καλεί δημόσια, τους αθλητικούς φορείς, ΚΟΑ και ΚΟΕ, όπως τοποθετηθούν ξεκάθαρα για αυτή την κατάφωρη αδικία σε βάρος του κόσμου και του αθλήματος της Αντισφαίρισης.
 
Νώντας Μεταξάς
Πρόεδρος ΟΑΚ