06/09/2020 - Κύπελλο Αφροδίτη : Οι Φωτιάδης / Παρσών κατέκτησαν τον τίτλο στο Διπλό

Κύπελλο Αφροδίτη / Ακαδημία Ηροδότου 
Οι Φ.Φωτιάδης / Π.Παρσών κατέκτησαν τον τίτλο στο Διπλό 
 
Με μια μεγάλη επιτυχία για την κυπριακή αντισφαίριση ολοκληρώθηκε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου το διεθνές πρωτάθλημα Aphrodite Cup της ITF, που διοργάνωσε η Ακαδημία Ηροδότου στη Λάρνακα. Το δίδυμο των Φώτου Φωτιάδη και Παύλου Παρσών κατέκτησαν τον τίτλο στο Διπλό Αγοριών επικρατώντας στον τελικό των Μαξιμίλιαν Χόμπεργκ (Ger)/ Μάθιου Ρούτερ (GBr) με 2-1 σετ. Οι αντίπαλοι των δύο κυπρίων αντισφαιριστών ήταν το Νο1 στο ταμπλό, κάτι που προσδίδει μεγαλύτερη αξία στον τίτλο, σε ένα πρωτάθλημα που διεξήχθη, υπό τις εξαιρετικά ιδιάζουσες συνθήκες, από τη μια των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην Κύπρο, και από την άλλη των αυστηρών κανονισμών διεξαγωγής των διεθνών διοργανώσεων αντισφαίρισης που έθεσε η ITF σε ότι αφορά την πανδημία που πλήττει τον πλανήτη. Το πρωτάθλημα ήταν κατηγορίας ITF – Juniors 4, ήταν ένα από τα πρώτα που διεξήχθηκαν στον κόσμο μετά την επανέναρξη των διεθνών διοργανώσεων ύστερα από την καθολική διακοπή τους λόγω Covid-19 και σε αυτό έλαβαν μέρος αντισφαιριστές από 15 χώρες.
 
Ο τελικός του Διπλού είχε αρκετές εναλλαγές στην υπεροχή, με τα δύο ζευγάρια να δείχνουν ισοδύναμα μέχρι το τρίτο καθοριστικό σετ. Οι Φωτιάδης/Παρσών προηγήθηκαν νωρίς στο πρώτο σετ με ένα μπρέικ, που προστάτευσαν μέχρι το τέλος του, κερδίζοντας με 6-4. Η αντίδραση των Χόμπεργκ/Ρούτερ ήρθε στο δεύτερο σετ όπου επικράτησαν σχετικά εύκολα με 6-2. Στο τρίτο και καθοριστικό σετ, το κυπριακό δίδυμο μπήκε με αποφασιστικά χτυπήματα και με περισσότερες δυνάμεις που φάνηκε να έχουν και οι δύο αντισφαιριστές από τους αντιπάλους τους, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Το γρήγορο 4-1, έγινε 6-2, πριν φτάσουν στο τελικό 10-3 και στον τίτλο. 
 
Στα Μονά, ο Χόμπεργκ απέδειξε γιατί ήταν το Νο1 στο ταμπλό κερδίζοντας στον τελικό τον Βρετανό Όλιβερ Τάρβετ με 2-0 (6-2, 7-5). Από την άλλη, ο Βρετανός ήταν ο αντισφαιριστής που απέκλεισε τον Στυλιανό Χριστοδούλου στον ημιτελικό με 2-0 (6-3, 7-6), εκεί όπου καταγράφηκε η καλύτερη κυπριακή παρουσία στα Μονά. Ο Παύλος Παρσών έφτασε μέχρι τον προημιτελικό του πρωταθλήματος.
 
Στα κορίτσια η Δήμητρα Παύλου από την Ελλάδα κατέκτησε τον τίτλο ύστερα από την αποχώρηση της Ρωσίδας Ντάρια Φράιμαν λόγω τραυματισμού κατά τη διάρκεια του τελικού. Η Φράιμαν κατέκτησε το πρώτο σετ με 7-6, ενώ η Παύλου κατά τη στιγμή της διακοπής προηγείτο στο δεύτερο σετ με 4-1. Καλύτερη κυπριακή παρουσία στα Μονά Κοριτσιών αυτή της Κλειώς Μαρίας Ιωάννου που έφτασε μέχρι τον προημιτελικό γύρο.
 
Η αποχώρηση της Ντάρια Φράιμαν στο Μονό, και η αδυναμία της να συμμετάσχει στον τελικό του Διπλού που θα ακολουθούσε, με παρτενέρ την Λούκα Ουντβάρντι (Hun), έδωσε αυτόματα τον τίτλο στις Ελληνίδες Δέσποινα Μαστροδήμα και Δήμητρα Παύλου με την τελευταία να κάνει δύο τις νίκες της στο πρωτάθλημα. Στο Διπλό η Μαρία Κωνσταντίνου με την Χολμς από την Βρετανία προχώρησαν μέχρι τον ημιτελικό γύρο της διοργάνωσης.
 
Η επιτυχής ολοκλήρωση του Aphrodite Cup, δεν σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε και η αγωνιστική δράση στην Ακαδημία Ηροδότου, που αυτή την εβδομάδα θα διοργανώσει συνεχόμενα και το δεύτερο διεθνές πρωταθλημα της ITF-J4, οι προκριματικοί του οποίου στα Μονά Αγοριών διεξήχθηκαν την Κυριακή. Το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.
 
Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου
6 Σεπτεμβρίου 2020