10/02/2017 - DAVIS CUP ΚΥΠΡΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑ 1-4 : Το κυπριακό Τένις έχει παρόν και μέλλον

H Εθνική Ομάδα Davis Cup, προσπάθησε πολύ για την υπέρβαση, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Τουρκίας. Ηττήθηκε με 1-4, αποτέλεσμα που δεν αντικατοπτρίζει την συνολική εικόνα των πέντε αναμετρήσεων.
Παρά το αποτέλεσμα αυτό, το Κυπριακό Τένις έδειξε ότι έχει  παρόν και μέλλον αφού όλοι οι αντισφαιριστές που συγκροτούσαν την Εθνική ομάδα Davis Cup απέδωσαν υψηλού επιπέδου Τένις παρά το νεαρό της ηλικίας τους.
Η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τον προσεχή Απρίλιο την Τυνησία (κατά πάσα πιθανότητα στην Κύπρο) με στόχο τη νίκη, που θα της εξασφαλίσει την παραμονή στον Ομιλο ΙΙ της Ευρωαφρικανικής ζώνης. Η Τυνησία στους αγώνες του τριημέρου ηττήθηκε με 2-3 από την Σουηδία.
Στην τελευταία μέρα των αγώνων η Κύπρος χρειαζόταν δύο νικηφόρα αποτελέσματα σε ισάριθμες αναμετρήσεις για να φτάσει στην νίκη. Στο Εθνικό Κέντρο Τένις βρέθηκαν 1000 περίπου φίλαθλοι για να βοηθήσουν την Κυπριακή ομάδα, ανάμεσα στους οποίους ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, και ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ κ. Δημήτρης Λεοντής. Στο γήπεδο υπήρχαν και 15 περίπου Τουρκοκύπριοι φίλαθλοι.
Στον κρίσιμο πρώτο αγώνα της μέρας ο Πέτρος Χρυσοχός αντιμετώπισε τον Μαρσέλ Ιλχάν που ήταν το Νο1 της Τουρκικής ομάδας και Νο239ATP. Ο Κύπριος αντισφαιριστής προερχόταν από δύο συνεχόμενους αγώνες που κρίθηκαν στα πέντε σετ, τις δύο πρώτες μέρες των αγώνων κάτι που επηρέασε όπως φάνηκε την εξέλιξη του αγώνα. Μπήκε δυνατά σε αυτόν και κατέκτησε το πρώτο σετ με 7-5, κερδίζοντας τα πέντε τελευταία γκέιμ του σετ. Αν και προηγήθηκε στο 2ο σετ με 4-2, στη συνέχεια ο Ιλχάν βρήκε ρυθμό και κατάφερε να το κατακτήσει με παρόμοιο τρόπο (5-7). Το τρίτο σετ είχε την πλέον εντυπωσιακή εξέλιξη αφού μέχρι το 4-4 οι δύο αντισφαιριστές έκαναν αμφότεροι από τρία μπρέικ. Το σετ οδηγήθηκε στο τάι μπρέικ όπου ο Τούρκος αντισφαιριστής ήταν καλύτερος κερδίζοντας με 7-2. Στο τέταρτο σετ ο Ιλχάν ήταν πιο σταθερός και έκανε νωρίς το μπρέικ, βάζοντας πίεση στον Χρυσοχό. Τελικά κράτησε το σερβίς του μέχρι το τέλος, κερδίζοντας το σετ με 4-6 και τον αγώνα με 1-3.
Ο τελικός νικητής είχε ήδη κριθεί, και αυτός ήταν η Τουρκία. Η Τουρκία ζήτησε να γίνει και ο πέμπτος αγώνας και σε αυτόν τέθηκαν αντιμέτωποι ο Νίκολας Κάμπελ (Νο4 της Κυπριακής ομάδας) και ο Αλτούκ Τσελικμπιλέκ (Νο3 της Τουρκίας). Ο Κύπριος αντισφαιριστής στάθηκε πολύ καλά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και θα μπορούσε να κερδίσει τουλάχιστον το δεύτερο σετ όταν προηγήθηκε με 5-2, αλλά παρά την πολύ καλή προσπάθεια ηττήθηκε με 0-2 (3-6, 6-7[1]).
Ο κάπτεν της ομάδας Δημήτρης Ηροδότου κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση της συνολικής παρουσίας της ομάδας ανέφερε τα εξής : «Οι εμφανίσεις της ομάδας ήταν κοντά στο τέλειο. Αν εξαιρέσουμε ένα μικρό διάστημα στον πρώτο αγώνα του Πέτρου (Χρυσοχού) την Παρασκευή, το οποίο τελικά μας στοίχησε, η ομάδα απέδωσε εξαιρετικά. Το αποτέλεσμα κρίθηκε στο ότι οι εμφανίσεις της πρώτης μέρας δεν εξαργυρώθηκαν με μία νίκη». Σε ότι αφορά τις προοπτικές της ομάδας ανέφερε : «Η ομάδα έχει το μέλλον μπροστά της. Κοιτάξαμε στα μάτια μια μεγάλη χώρα, με επαγγελματίες αντισφαιριστές. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να μείνουμε στην ήττα. Στεναχωρηθήκαμε, αλλά κερδίσαμε πολύ περισσότερα. Δεν μπορώ να ξέρω από τώρα αν θα μείνουμε φέτος στην κατηγορία. Ακόμη και να πέσουμε, που το απεύχομαι, πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε και ίσως πάμε και ψηλότερα. Η ομάδα έχει πολλά χρόνια μπροστά της, ενώ πίσω από αυτή την τετράδα υπάρχουν και άλλοι που με σκληρή δουλειά μπορούν να βοηθήσουν».  
Τα πλήρη αποτελέσματα των πέντε συναντήσεων έχουν ως εξής :
Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου
Πέτρος Χρυσοχός (Cyp) Vs Τσεμ Ιλκέλ (Tur) 2-3 (7-6[4], 6-3, 3-6, 0-6, 4-6)
Μενέλαος Ευσταθίου (Cyp) Vs Μαρσέλ Ιλχάν (Tur) 2-3 (7-5, 6-1, 4-6, 6-7[5], 4-6
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου
Πέτρος Χρυσοχός / Ελευθέριος Νέος (Cyp) Vs Αλτούκ Τσελικμπιλέκ / Τσεμ Ιλκέλ (Tur) 3-2 (3-6, 5-7, 7-6[3], 6-4, 6-1)
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου
Πέτρος Χρυσοχός (Cyp) Vs Μαρσέλ Ιλχάν (Tur) 1-3 (7-5, 5-7, 7-6[2], 4-6)
Νικόλας Κάπελ (Cyp) Vs Τσεμ Ιλκέλ (Tur) 0-2 (3-6, 6-7[1])

Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου
5 Φεβρουαρίου 2017