05/03/2016 - Davis Cup : Θρίαμβος στο Ταλίν - Η Κύπρος κέρδισε την άνοδο Κύπρος-Ιρλανδία 2-0

Davis Cup :  Κύπρος-Ιρλανδία 2-0
Η Κύπρος κέρδισε την άνοδο στο Group II της Ευρωαφρικανικής Ζώνης
  
Η Κύπρος επιστρέφει ύστερα από δύο χρόνια στον Όμιλο 2, Ευρωαφρικανικής Ζώνης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αντισφαίρισης. Στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας με τη συμμετοχή 15 Ευρωπαϊκών χωρών κέρδισε την Ιρλανδία με 2-0, εξασφαλίζοντας το ένα από τα δύο εισιτήρια ανόδου από τον Όμιλο 3. 
 
Πριν από δύο χρόνια, η ήττα από το Μαρόκο έφερε τον υποβιβασμό, και πέρσι η Νορβηγία ήταν αυτή που στέρησε την άμεση επάνοδο. Από την αρχή των αγώνων φάνηκε ότι φέτος η Κυπριακή ομάδα δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει και άλλη ευκαιρία να πάει χαμένη. Στελεχωμένη από τον αναγεννημένο Μάρκο Παγδατή, τον ραγδαία εξελισσόμενο Πέτρο Χρυσοχό, και τους Σωτήρη Χατζηστυλλή και Κωνσταντίνο Χριστοφόρου που αγωνίστηκαν στα Διπλά, ολοκλήρωσε αήττητη τις υποχρεώσεις της, κερδίζοντας διαδοχικά τις ομάδες της Ισλανδίας (2-1), Ανδόρρας (3-0), Μαυροβουνίου (3-0) και Ιρλανδίας (2-0).
 
Στην καθοριστική αναμέτρηση με την Ιρλανδία, πρώτος αγωνίστηκε ο Πέτρος Χρυσοχός (Νο 572) έχοντας ως αντίπαλο του τον Πίτερ Μπόθγουελ (Νο 1115). Ο 19χρονος αντισφαιριστής πήρε εύκολα το πρώτο σετ με 6-1, ωστόσο στη συνέχεια έχασε το ρυθμό του με αποτέλεσμα να χάσει δύο φορές το σερβίς του, και το σετ με 6-2. Αυτό ήταν και το μοναδικό σετ που έχασε ο Χρυσοχός στους τέσσερις αγώνες που αγωνίστηκε. Στη συνέχεια βρήκε και πάλι τον καλό του εαυτό κερδίζοντας το τρίτο σετ με 6-0, δίνοντας την πρώτη νίκη στην Κύπρο μέσα σε μία ώρα και είκοσι λεπτά. 
 
Στη συνέχεια ο Μάρκος Παγδατής (Νο39), αντιμετώπισε τον καλύτερο Ιρλανδό αντισφαιριστή που ήταν ο Σαμ Μπάρι (Νο 359) σε μια αναμέτρηση που εξελίχθηκε σε έναν πολύ ανταγωνιστικό αγώνα. Στο πρώτο σετ ο Παγδατής ήταν αυτός που έσπασε πρώτος το σερβίς του αντιπάλου του και προηγήθηκε με 3-1, ωστόσο η απάντηση του Ιρλανδού ήταν άμεση ισοφαρίζοντας σε 3-3. Τελικά ο Παγδατής με ένα δεύτερο μπρέικ στο ένατο γκέιμ κατάφερε να κερδίσει το σετ με 6-4. 
Στο δεύτερο σετ οι δύο αντισφαιριστές κράτησαν το σερβίς τους μέχρι το 6-6, χωρίς να δώσουν ούτε μία ευκαιρία στον αντίπαλο να σημειώσει μπρέικ και  οδηγήθηκαν στο τάι-μπρέικ έχοντας αμφότεροι από 31 κερδισμένους πόντους (!!!). Στο τάι-μπρέικ ο Παγδατής, πήρε από την αρχή διαφορά (4-1), έβγαλε δύο άσσους στο σερβίς και επικράτησε με 7-3, κερδίζοντας τον αγώνα με 2-0 σετ, και παράλληλα σφραγίζοντας τη νίκη-άνοδο για την Κυπριακή ομάδα.  
 
Φ. Χριστοδούλου : «Συγκινημένος και υπερήφανος»
Ο Πρόεδρος της ΟΑΚ Φίλιος Χριστοδούλου που ηγήθηκε της αποστολής, έδωσε τα συγχαρητήρια του στην Εθνική ομάδα, δηλώνοντας συγκινημένος και υπερήφανος για την μεγάλη επιτυχία : «Το πετύχαμε λόγω της συμμετοχής του Μάρκου και του Πέτρου, αλλά επίσης και χάρη στις δύο νίκες των Σωτήρη Χατζηστυλλή και Κωνσταντίνου Χριστοφόρου στα Διπλά. Θέλω να ευχαριστήσω και τον «κάπτεν» Δημήτρη Ηρόδοτου για τη συνολική παρουσία της ομάδας όλες τις μέρες που ήμασταν στο Ταλίν. Πρόκειται για μια εξαιρετική επιτυχία της Κύπρου γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε δυνατούς αντιπάλους μεταξύ των 15 χωρών, και απόδειξη είναι ο «τελικός» με την Ιρλανδία και ο τρόπος που εξελίχθηκαν οι δύο αγώνες. Θέλω επίσης να δώσω θερμά συγχαρητήρια στον Μάρκο, για το παγκόσμιο ρεκόρ των 36 συνεχόμενων νικών σε μονούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου». 
 
Ο Μάρκος Παγδατής αναχωρεί την Κυριακή για την Κροατία, όπου διαμένει η οικογένεια του, και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Η.Π.Α. για αγωνιστεί στο Μαϊάμι ‘Οπεν. Για τις Η.Π.Α. θα αναχωρήσει και ο Πέτρος Χρυσοχός για να συνεχίσει τις σπουδές του, ενώ ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου θα μεταβεί στην Ιταλία για να αγωνιστεί σε διεθνές τουρνουά. Η υπόλοιπη ομάδα επιστρέφει τη Δευτέρα στις 14.30 στην Κύπρο.
 
Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου
5 Μαρτίου 2016